Rady pro začátečníky

Chcete začít kouřit doutníky nebo jen vyzkoušet svůj první doutník a nevíte si rady, který z toho kvanta značek a typů doutníků vybrat?
Ne vždy si člověk vybere správný doutník a jeho první zkušenost skončí, jak se říká fiaskem. Tedy již si doutník nikdy nebude chtít zapálit, protože jeho první zkušenost byla špatná a mohla být způsobena právě nesprávnou volbou doutníku.
 

VÝBĚR SPRÁVNÉHO DOUTNÍKU

Pro začínající kuřáky doporučujeme doutníky menší velikosti, tedy s kratší dobou kouření.
Jako doutníky pro začátečníky z naší nabídky můžeme doporučit tyto doutníky:

OŘEZÁVÁNÍ DOUTNÍKU

Když se chystáte kouřit doutník je potřeba ze všeho nejdříve oříznout čepičku. Jen tak se z doutníku dá správně vtahovat kouř. U všech ručně balených a u většiny ostatních typů je jeden konec uzavřen čepičkou.

Odříznout ji patří k podstatným náležitostem kuřáckého obřadu. Musí se to udělat čistě a zlehka 1,5 – 3 mm od spodku čepičky. Čepičku nepropichujte, jak to někteří kuřáci dělávají. Nejdůležitější listy v náplni by zůstaly stlačené, čímž se doutník přehřívá a tak se může nadobro zkazit jeho vůně i chuť.

Přesvědčte se, že jste čepičku ořízli skutečně pečlivě. Když to neuděláte, zmenší vám to podstatně kuřácký zážitek. Když doutník neoříznete rovně, narušíte tah a doutník se bude zahřívat nerovnoměrně.

ZAPÁLENÍ DOUTNÍKU

Zapálit doutník opravdu neznamená jenom k němu přiložit plamen. Dobře a s péčí zapálený doutník Vás v každém případě potěší, zato když jste jej zapálili špatně, máte po požitku.

Nezáleží na tom, jestli používáte zápalky nebo zapalovač. Nepoužívejte však zapalovač benzínový. Doutník do sebe rychle nasává veškeré vůně a pachy. Existují zapalovače přímo určené pro doutníky tzv. tryskové. Důležité je, aby byl doutník zapálen rovnoměrně a jeho chuť a vůni nenarušoval zdroj plamene.

Dbejte, aby měl plamen přiměřenou intenzitu, držte doutník v horizontální poloze tak, aby se jej plamen jenom dotýkal. Pak doutník pomalu otočte, aby se pata ožehla i z druhé strany. Přibližte plamen na vzdálenost asi 12mm od paty, pomalu z doutníku zatáhněte, udržujte jej vodorovně a dál jím otáčejte. Pata by měla začít žhnout. Jemně foukněte do žhnoucího konce, abyste se přesvědčili, že hoří rovnoměrně. Je to důležité, protože jinak by na jedné straně hořel rychleji než na druhé, a to by škodilo chutí, vůni i tahu celého doutníku a zvětšovalo pravděpodobnost, že zhasne.

KOUŘENÍ DOUTNÍKU

Nikdy doutník nešlukujte, podržte pouze kouř v ústech a potom vyfoukněte.

Pro maximální požitek z doutníku, jenž byl správně zapálen, je klíčově důležité nepřehřívat náplň. Kuřte pomalu, příliš často netahejte a nevtahujte nijak násilně kouř. Tahání by mělo probíhat přibližně v minutových intervalech, aby doutník nevyhasl.

Když doutník přece jenom zhasne, setřepte všechen popel, zapalte znovu stejně jako poprvé a doutník profoukněte, abyste jej zbavili zatuchlosti ze starého kouře, (doporučeno max. do dvou hodin). Znovu zapálený doutník chutná ostřeji.

K odstranění popela není potřeba žádné odklepnutí, popel odpadne při hoření sám.

Přestat s kouřením je nejvhodnější tehdy, když doutníku zbývá asi třetina délky.

Doutník nezamačkávejte, zůstal by z toho nevábný pach. Nechejte jej ležet v popelníku, kde „umře“.

PRSTÝNEK

Odstranit prstýnek z doutníku, nebo jej na něm ponechat? Udělejte to tak, jak vy sami chcete. Neexistuje žádné nařízení, žádný správný styl. Pokud se rozhodnete dát prstýnek pryč, doporučujeme doutník chvilku kouřit, díky teplotě se povolí lepidlo a tím se Vám bude prstýnek lépe sundávat, před kouřením by mohlo dojít k poškození vrchní vrstvy listů.

UCHOVÁNÍ DOUTNÍKU

POZOR DŮLEŽITÉ - doutník, který budete konzumovat musí mít správnou vlhkost, abyste pocítili všechny tabákem nabízené chutě. Aby doutníky dosahovaly požadované kvality, musí být v evropských podmínkách uchovávány ve správném prostředí. Toto prostředí nám zajistí, tzv.

HUMIDOR
Humidor slouží ke skladování doutníků.

humidor

Doutníky je potřeba udržovat v 60 - 75% relativní vlhkosti a ideálně v teplotě 18° C, v těchto podmínkách nabízejí nejlepší kvalitu tabáku. Je samozřejmé, že nelze vždy docílit výše uvedených hodnot, ale je potřeba udržet doutníky ve vlhkosti v rozmezí 60 - 75 % a teplotě nepřesahující 20° C. Pokud jsou naplněny výše uvedené podmínky, tabák hoří plynule a chutná nejlépe, když doutník byl v tomto rozsahu vlhkosti. Suchý doutník hoří rychle a má drsné chutě. Příliš vlhké doutníky je těžké udržet zapálené a dále pokud bude vysoká vlhkost působit dlouhodoběji, může začít v humidoru a na doutnících růst zelená plíseň. Tato je zcela nepřípustná! Můžete se setkat i s bílou plísní, tato ničemu nevadí a stačí ji jen otřít. Humidor by se měl vždy pevně zavírat a poskytovat uzávěr, který udržuje vlhkost uvnitř na konstantní úrovni. Zvlhčovač je jediná součást humidoru, kterou lze docílit správné vlhkosti. Pokud se začne hodnota vlhkosti v humidoru snižovat, může to být nějakou z těchto možností:

  • do humidoru byly vloženy nové doutníky a tyto natáhly vlhkost, protože byly vyschlé. Zde stačí pouze počkat, až se zase vlhkost vrátí zpět na správnou hodnotu, v případě, že se během dnou dní vlhkost nevrátí zpět, je nutné doplnit tekutinu do zvlhčovače.
  • humidor zůstal nedopatřením delší dobu nedovřený. Zde stačí počkat, zda se zase vlhkost vrátí zpět na správnou hodnotu, v případě, že se během několika hodin vlhkost nevrátí zpět, je nutné doplnit tekutinu do zvlhčovače.
  • bez zjevné příčiny vlhkost v humidoru neustále klesá. Zde je nutné doplnit tekutinu do zvlhčovače.

JAK ZAVLHČIT HUMIDOR?

Před prvním použití humidoru je nutné jej zavlhčit. Optimální vlhkost pro uskladnění je 60 -75%. Doporučujeme k zavlhčení humidoru použít roztok destilované vody a antibakteriální tekutiny, protože obyčejná voda má za následek tvorby plísně. Dále doporučujeme používat destilovanou vodu pro lékařské účely. Humidor 1x týdně pootevřete a vyvětrejte.

Zavlhčení humidoru se provede takto:

  1. Celý vnitřní prostor je nutné vytřít roztokem, včetně oddělovačů. Doporučujeme použít nový čistý hadr, abyste si nezanesli do humidoru bakterie.
  2. Vyzkoušejte funkčnost vlhkoměru.
  3. Naplňte zvlhčovač roztokem. Pokud zůstane na zvlhčovači voda, tuto otřete a zvlhčovač umístěte do humidoru.
  4. Pokud chcete urychlit zavlhčení humidoru dejte do humidoru nádobku s destilovanou vodou nebo navlhčený hadr, ale pozor! nenechávejte ho ležet v humidoru jen tak, aby nedošlo k poškození dřeva. Položte ho např. na igelitový sáček. Takto nechejte humidor cca 24 hodin. Průběžně kontrolujte zvlhčovač a v případě potřeby doplňte roztok.
  5. Humidor je zavlhčen jakmile dosáhne vlhkost v humidoru 70%.
  6. Doutníky je možné vkládat po dosažení 60% vlhkosti.

 

Pokud nevlastníte humidor a nechcete jej zatím zakoupit, je možné použít vzduchotěsné igelitové pytlíky, které s doutníky uvnitř můžete vložit do lednice. Pokud budete chtít doutník kouřit, vyjměte jej z lednice a pytlíku alespoň 30 minut před zapálením.